Ledsagarservice

Du som har funktionsnedsättning kan få gratis ledsagning från och till mötesplats på tågstationen.

Vi erbjuder ledsagning på flera stationer inom Skåne. Behöver du ledsagning behöver du beställa den senast 24 timmar innan du åker.

Ledsagning utanför Skåne

Om du behöver ledsagning utanför Skånes kontaktar du trafikhuvudman i det län du behöver hjälp i.

Beställ ledsagning

Du ska beställa din ledsagning när du bokar din resa. Om du inte beställt biljett i förväg så kan du beställa ledsagning genom att kontakta Skånetrafikens Kundtjänst på telefon 0771 – 77 77 77 (säg "ledsagning").

Personalen frågar dig om ditt namn, telefonnummer och adress. De frågar dig också om vilken hjälp du behöver. Personalen skickar din beställning till en sambandscentral som ordnar att du får ledsagning på hela resan. Efter bokning får du en bekräftelse via SMS eller e-post. Du måste beställa ledsagning senast 24 timmar innan du behöver ledsagning till eller från ett tåg.

Så fungerar ledsagningen

Ledsagaren möter dig vid utpekade mötesplatser på stationen och följer med dig till tåget. Ledsagaren har gul reflexväst med ordet ledsagare tydligt markerat både på framsidan och på baksidan av västen.

Om du har en bokad plats på tåget, så ser personalen ombord till att du hittar till din bokade plats. Ska du byta tåg, möter ledsagaren dig vid tågets dörr och hjälper dig att byta tåg. 
När resan är slut möter ledsagaren dig vid tågets dörr och går med dig till mötesplatsen.

Mötesplatsen

Mötesplatserna har skyltar med text och symboler i relief och i punktskrift. Mötesplatserna finns oftast utomhus, men också inomhus om väntsalen är tillgänglig.

Nödnummer om du får problem med din bokade ledsagning
 
Om du får problem med din förbokade ledsagning kan du ringa ett särskilt nödnummer: telefon 0774-44 55 55.

Nödnumret hittar du på mötesplatsskyltarna och på din bokningsbekräftelse.

Bagage

Ledsagaren kan hjälpa dig att bära dina väskor på stationen. Du får bara ha med dig två stycken väskor.

Det här får du inte hjälp med

Ledsagaren kan inte hjälpa dig att köpa biljett eller gå till andra platser på stationen. Ledsagaren kan inte ge dig samma stöd som en personlig assistent.