Få svar på dina frågor

Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring din trygghet när du reser med oss.

Få svar på dina frågor

 • Ska jag undvika att resa med kollektivtrafik?

  De nya skärpta råden från Region Skåne säger att du ska undvika att resa med kollektivtrafik om du har möjlighet. Men du som behöver resa, till exempel till skola eller jobb, kan självklart fortsätta att göra det.

  Tänk på det här när du ska resa

  • Res bara om du behöver
  • Undvik att resa i rusningstid
  • Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt
  • Gå eller cykla om du har möjlighet
  • Sprid ut er och håll avstånd när ni reser med bussar och tåg. Framförallt vid på-och avstigning.
 • Hur gör ni för att undvika trängsel?

  Då resandet har minskat kraftigt har vi inget generellt problem med trängsel. Just nu är ni mellan 30 och 40 procent färre som reser med oss. Men enstaka bussar och tåg kan vara fulla. Särskilt under rusningstid. För att undvika att det blir trångt har vi:

  • Förstärkt många av de turer där vi vet att flest reser med oss.
  • Vi följer hela tiden utvecklingen, ser vi att det är trångt på samma buss eller tåg flera gånger gör vi vad vi kan för att sätta in förstärkningar.
  • För att hjälpa dig som reser med oss har vi också tagit fram flera tjänster som visar vilka avgångar där flest reser. På så sätt kan du planera din resa i förväg och välja att resa när det finns mer plats.  

  För att kunna undvika trängsel behöver vi också hjälp av alla er som reser med oss. Tänk på att bara resa om du behöver, undvika att resa i rusningstid, vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt, gå eller cykla om ni har möjlighet och sprid ut er och håll avstånd när ni reser.  

 • Varför sätter ni inte in mer trafik?

  I rusningstid kör vi i stort sett så många bussar och tåg vi kan. Vårt fokus är att kunna ha så mycket trafik igång som möjligt när flest reser för att försöka undvika trängsel.  De anpassningar vi har gjort där få eller inga reser möjliggör ekonomiskt att vi kan köra alla våra bussar och tåg när det behövs som mest.  

   

 • Varför är det så trångt?

  Att helt undvika att vissa enstaka avgångar blir fulla är tyvärr inte möjligt. För att minimera risken har vi förstärkt där och när många reser och vi håller hela tiden koll på hur många ni är som reser med oss.  Du hjälper oss att ha kontroll på resestatistiken genom att blippa din biljett när du går på bussen.

  För att undvika trängsel behöver vi också hjälp av alla er som reser med oss. Det kan ni göra genom att bara resa om ni behöver, undvika att resa i rusningstid, vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt, gå eller cykla om du har möjlighet och sprid ut er och håll avstånd när ni reser.  

   

 • När är det bäst att resa om jag vill undvika trängsel?

  Vissa tider är det många som reser med våra bussar och tåg. Främst när många ska till jobb eller skola på morgonen och hem på eftermiddagen. Därför har vi sammanställt statistik över när flest reser med oss. På så sätt kan du som har möjlighet välja att resa andra tider. Statistik över resor hittar du här.

  Vill du veta om det är trångt på din buss eller ditt tåg just nu kan du titta på vår trafikkarta. Trafikkartan hittar du här.

   

 • Hur ofta städar ni?

  På våra tåg städar vi numera alltid med ett desinfektionsmedel. Vi städar alla tåg varje dag och torkar av alla beröringsytor. På Pågatågen och öresundstågen görs dessutom extra rengöring vid varje daglig städning. Som att vi nu alltid torkar alla knappar, ledstänger och bord samt övriga ytor där det finns risk för smittspridning. Även alla våra bussar städas varje dag. Vid varje städning torkas alla beröringsytor av med rengöringsmedel. Den här städningen följer de rekommendationer vi har fått från Smittskydd Skåne. Skulle det komma nya riktlinjer om hur vi ska städa får vi rätta oss efter det. 

  Men det som kanske är allra viktigast är att alla som reser med oss är noga med att tvätta händerna och att stanna hemma om man har några symptom. 

 • Varför bestämmer ni inte att alla ska ha munskydd?

  Du måste inte ha munskydd för att resa kollektivt. Men vill du så är du välkommen till att titta förbi ett av våra kundcenter. Där finns munskydd att hämta så länge vi har kvar på lager. Det är ett fint sätt att visa dina medpassagerare hänsyn och omtanke.

  Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne. Så länge de inte beslutar om att man måste ha munskydd kommer vi inte heller att göra det. Det viktigaste är att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hosta eller nys i armvecket. Tvätta händerna. Håll avstånd och stanna hemma om du har symptom. 

 • När börjar ni trafikera som vanligt?

  Just nu är ni mellan 30 och 40 procent färre som reser med oss. Därför har vi också anpassat vår trafik. Att fortsätta att köra precis som vanligt när så få reser med oss vore att slösa med våra resurser som till ungefär hälften är skattefinansierat stöd från Region Skåne.

  Hur länge det ser ut såhär vet vi inte just nu och därför kan vi inte svara på när vi kommer att köra samma trafik som före Covid-19. Prognosen för 2020 är att våra intäkter kommer att ha minskat med över en miljard kronor. Det är troligen något som också kommer att påverka oss i framtiden. 

   

 • Hur fungerar det för mig som reser med färdtjänst?

  Många som reser med Skånetrafikens serviceresor tillhör riskgrupper och måste kunna ta sig till sjukhus eller vårdcentral på ett tryggt och säkert sätt med minimal risk för smitta. Serviceresor har därför vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridning.

  Här kan du läsa mer om vad vi har gjort för åtgärder