Var är det trångt?

Vissa tider är det många som reser med våra bussar och tåg. Därför hjälper vi dig att planera ditt resande så att du inte behöver resa när det är ont om plats. Tänk på att vi behöver hjälpas åt för att undvika trängsel.

Varje dag räknar vi manuellt hur många resande som finns ombord på våra fordon.

För att du ska kunna planera din resa i förväg uppdaterar vi kontinuerligt vilka bussar och tåg du ska undvika om du kan välja att resa andra tider, eller kanske cykla eller gå istället. På så sätt lämnar du plats till de som verkligen behöver resa. Tänk på att vi alla har ett ansvar för att minska smittspridningen. 

Uppdaterades senast 4 augusti.                

Regionbussar

Linjerna 133, 139, 166 och 155 förstärks om meterologerna lovar badväder.

Stadsbussar

Linje 7 i Malmö går var femte minut istället för var tionde.

Linje 1 i Malmö får fler bussar när solen skiner.

Ombord på våra bussar

När det gäller våra bussar övervakar vi noggrant hur resandet ser ut för att kunna sätta in åtgärder för att minska trängsel. Då och då upplever vi bussar som plötsligt är ganska fulla. Men det är väldigt svårt att hitta ett mönster i detta då det varje dag är olika turer som har många resande. Därför är vårt bästa råd att vänta till nästa buss om den som du väntat på ser full ut. 

Under vecka 31 räknade vi resenärerna på ca 4000  turer. På dessa hade 85,9 av alla turer så få resenärer att det satt max en person på vart annat säte. Det innebär att alla ombord kunde ha en helt tom plats bredvid sig. Och på många turer var det ännu färre resenärer ombord. 

Endast i 1,9 % av alla tillfällen under vecka 31 var det så många ombord att alla sittplatser i bussen var upptagna på de turer där vi räknade manuellt.

Varje vecka uppdaterar vi procentsatserna ovan baserat på antalet resande föregående vecka. På så sätt kan ha du en aktuell bild av beläggningen i snitt på våra bussar i Skåne. 

Ombord på våra tåg

Här kan du se hur fullt det är på tågen.

Hur ser det ut just nu?

Vill du veta hur det ser ut på din buss eller tåg just nu kan du titta på vår livekarta som vi tagit fram med anledning av coronapandemin.

Här hittar du livekartan

Den nya tjänsten är under utveckling och fungerar på de bussar och pågatåg där vi har automatisk passagerarräkning.

Kom ihåg att antalet lediga säten snabbt kan ändras om det är många som går på och av vid en hållplats. Även om din buss ser ut att vara tom när du tittar på kartan kan den vara nästan full när den kommer till din hållplats. Eller tvärtom.